Duik 933 Bom Rei Madeira

De Bom Rei is een wrak van een oud baggerschip dat voor de kust van Ponto do Sol is vergaan. Het is vooral bekend geworden onder haar oude naam Bowbell toen die op 20 augustus 1989 op de Thames in London in aanvaring kwam met de prive feestboot Marchioness. Daarbij vonden 51 opvarenden van de Marchioness de dood. Kort hierna is het schip verkocht aan Portugal en is de naam veranderd in Bom Rei waar het op Madeira werd ingezet als zandgraver. Op 25 maart 1996 brak het schip volledig afgeladen en in onstuimig weer in tweeën en zonk. Pas na 6 maanden intensief zoeken is het schip teruggevonden op een diepte van 32 meter. Tot zover, in een notendop de historie van dit wrak.

We maken vandaag twee duiken op dit wrak. Voor alle zekerheid heb ik maar gevraagd om een extra fles op 5 meter te laten hangen. Ik wou eigenlijk gewoon een stage mee hebben, maar dat was kennelijk te veel gevraagd.

Op 25 meter diepte begint het dek. ik kijk even waar Pamela achter me blijft en wanneer ik terug draai naar het wrak schieten op een paar meter van me vandaan een paar Amberjacks voorbij waarvan de grootste zeker de 1,5 meter haalt. Ik schrik me het apenzuur, want dit had ik niet verwacht. De vissen cirkelen om me heen en houden me nieuwsgierig in de gaten. Ik ben zo ingenomen door het moment en zo geschrokken dat ik helemaal vergeet dat ik een camera in mijn handen heb, wanneer dat besef terug komt zijn ze al lang uit het zicht verdwenen.

Het wrak ligt dus op een diepte van maximaal 32 meter diepte en staat rechtop op de bodem. Het schip is vlak voor het ruim gebroken, maar zit nog wel aan elkaar. Het metaal is hier behoorlijk verbogen en je kan hier door de scheur in de romp op verschillende plaatsen van de ene kant naar de andere kant kijken. Er zijn een paar een nauwe doorgangen onder en door het schip waar een duiker doorheen kan. Het is wel oppassen geblazen want in het wrak hangen overal kabels, kettingen en leidingen waar je gemakkelijk achter blijft hangen. Onder en in het schip wemelt het echt van de vis.

Scholen met honderden vissen zitten in een ruimte die nauwelijks 2 meter breed en een halve meter hoog is. Wanneer ik er doorheen zwem wordt me soms het zicht op de uitgang compleet ontnomen door de vele vissen. Wauw!

Eenmaal aan de andere kant waaiert de school vis wat uit om achter me weer het wrak in te zwemmen en hetzelfde te herhalen voor de volgende duiker.

 Hier aan de achterkant van het wrak lijkt veel meer vis te zitten. Overal waar je kijkt zie je wel schooltjs van een paar honderd vissen zwemmen. Ook bij een van de davids, die nog mooi omhoog staat, hangt een schooltje vis.

 

We zwemmen een rondje door de ruimen en daar zijn ineens de Amberjacks weer. Helaas wel wat ver weg, en niet helemaal scherp maar ze staan op de foto...

we zwemmen nog een rondje over de boeg van het schip en dan gaan we rustig aan de terugweg naar boven beginnen. aan de achterzijnde maak ik nog wat opnamen van mijn buddy en wat vis.

Wanneer we bij de fles op 5 meter aankomen schijnt de zon mooi achter de boot boven ons. Hierdoor wordt een mooi silouette geschapen. Samen met het decostation op 5 meter levert dat een leuke plaat op.

  

Na 7 minuten stop zit de deco er op en gaan we door naar de oppervlakte. De maximum diepte was 32 meter en de duiktijd was 37 minuten waarvan 7 minuten decostop.