Duik 936 Dreischor Frans Kok Rif

op 19 april ben ik na een half jaar afwezig weer eens in het water te vinden. Defecte polsseal's en gewoon geen tijd/zin om het water op te zoeken. een paar weken terug mijn duikpak weggebracht om de vaste seals te vervangen door cuffs. Ik had die dingen nog liggen van mijn oude pak en ze zijn er bij Duikcentrum De Grevelingen vakkundig opgezet. Wanneer ik bij de duikstek aankom verwacht ik eigenlijk een grote drukte maar met nauwelijks 10 auto's valt dat reuze mee. Er waait een stevig briesje dus groothoek is momenteel door al het zweefvuil niet echt een optie. Het is sowieso na lange afwezigheid in het water altijd fijn om weer gewoon bij het begin te beginnen, macro dus. ik check mijn camera nog een keer, check de bekabeling en de flitsers. daarna eet ik nog even een boterhammetje, en begin met het opbouwen van mijn set. De dubbel 12L dit keer, omdat die met een droogpak gewoon lekkerder op mijn rug ligt dan de dubbel 7L. Ik trek mijn pak aan en controleer de seals. die voelen goed aan en wanneer ik alles aan heb bel ik nog even naar huis om te melden dat ik in het water stap. De hoogste tijd voor een uurtje bellen blazen!

 

Wanneer ik mijn neus over de dijk steek blijken de 10 auto's van een duikvereniging te zijn die er juist uit komen. Eenmaal op het plateau daal ik via de trap af naar het water. Het water blijkt door de wind van de afgelopen dagen behoorlijk troebel en veel meer dan een paar meter zicht heb ik niet. Op deze stek kan ik gelukkig de weg vinden met mijn ogen dicht dus ik daal snel af naar de eerste Reefballs. Erg veel leven zit er nog niet zo vroeg in het seizoen. Ik gebruik dus de eerste foto's om in te schieten en om mijn weg weer wat te vinden met mijn camera. Nu voel ik ook wat water mijn rechtermouw inlopen. misschien zit de mouw van mijn onderpak tussen de seal, of misschien is de seal toch niet goed gemonteerd. het lekt gelukkig niet heel erg dus ik kan gewoon door duiken. de eerste redelijke foto's zijn van een Zakpijp.

 

Wat verder fotografeer ik een grondeltje, maar die is na de eerste flits al gelijk weg. daar vlak naast zit een mooie grote steurgarnaal. wanneer ik die wil fotograferen lijken de foto's erg onderbelicht. ik moet er behoorlijk wat licht ingooien en de flitsers dicht bij de poort van de camera brengen om de garnaal mooi uit te lichten. Dan plotseling uit het niets, bij onveranderde instellingen zijn de foto's overbelicht. hmmm, vreemd, ik hoop niet dat de camera vlak voor mijn vakantie nog vreemde kuren gaat krijgen.

in een Reefball zie ik een mooie Zeeappel. ze lijken altijd wat saai, maar met het juiste flitslicht er op komen de mooie paarse punten er mooi uit, en ook het zacht roze-oranje tussen de stekels kleurt mooi in de foto.

eenmaal weer op de terugweg zie ik boven op een Reefball een aantal anemoontjes op een rij staan. volgens mij heb ik op dezelfde bal al eens eerde zo een rijtje gefotografeerd. Als laatste zie ik op een paar meter diepte nog een grondeltje die mooi blijft liggen. De eeste foto is wat raar van kleur