Duik 859 De Muur

Dit is de laatste duik op De Panda en weer een die ik niet snel zal vergeten. Op het moment dat we tussen de stekken Kerkweg en De Muur liggen, zien we met regelmaat een Zeehond zijn kop boven water steken. Wanneer we overboord springen heeft hij zich al even niet meer laten zien en dat zal zo blijven. jammer, maar het zijn nou eenmaal erg schuwe dieren wanneer ze alleen rondzwemmen, al had ik stiekem wel gehoopt om met een foto van een zeehond thuis te komen.


Als ik mijn hoofd onderwater steek zie ik dat het zicht behoorlijk is. Ik zet mijn camera aan en krijg meteen de melding dat de batterij leeg is! Shit! Die heeft vermoedelijk aan boord dus nog aangestaan na de duik op Dreischor. Ik berg de camera op, vouw de armen tot een compact
geheel en houd hem de rest van de duik maar bij me. Eenmaal op het rif is wel te merken dat ook hier niet veel wordt gedoken. Het is er helder, en het rif lijkt onbeschadigd. Dat is 100 meter verder, op de Kerkweg wel anders. Op diepte komen we echter snel een dikke laag sediment tegen die als een sluier over het rif ligt. De eerst 10 meter zijn echt de mooiste, en boven op het rif neemt het zicht nog verder toe tot ruim 5 meter. Tijden de gehele duik worden we omringd door een schooltje sprot of haringen. Wanneer ik mijn lamp uit doe zwemmen ze bijna mijn bril binnen.
Op de weg terug zwemmen we gelijk op met Adrie, Corrie en Ad en aan het eind komt Corrie ons halen om een mooie Zeedahlia te laten zien. Ik probeer mijn camera nog te reanimeren, maar het mag niet baten; de batterij is en blijft leeg. Helaas dus geen foto’s deze duik.

De maximale diepte van deze duik was 15 meter en de duiktijd 63 minuten.