Duik 864 - Groene Wierslakkenduik

Vanmorgen lekker met Kees Vogel bij het gemaal gedoken. Eigenlijk doe ik dat veel te weinig. Gewoon door de week een keer vrij nemen en gaan duiken. Ik was als eerste op duikstek Dreischor Gemaal, en ik ben gelijk naar het water gelopen om te kijken hoe helder het was. Ik heb net een nieuwe 9-18mm groothoeklens en ik twijfel enorm. Het water ziet er vanaf de kant wel helder uit. Maar ja, het heeft wel een paar dagen flink gewaaid dus op diepte kan dat wel eens anders zijn. Uiteindelijk besluit ik toch maar om de normale 14-42mm lens er op te laten zitten. De Groothoek moet wachten tot morgenavond in het zwembad.

 

Als ik terug boven aan de trap kom steekt kees net zijn hoofd boven de dijk uit. Na een bakkie zwart goud maken we ons klaar voor de duik. ik dacht alles goed ingepakt te hebben maar dat is dus niet zo, mooi mijn handschoenen vergeten! dat wordt dus een beetje oppassen onder water. Eenmaal onderwater blijkt de keuze van de lens een juiste, want het zit het eerste stuk helemaal vol met Groene Wierslakken.

Ze doen zich te goed aan het viltwier waar ze ook al eieren op afzetten. Echt duizenden en duizenden slakken. In elk bosje Viltwier zitten er zeker 5 maar ik tel er soms ook 20 in een bos.  als we over de rand heen duiken zijn ze op een meter of 3 allemaal verdwenen. Ik maak wat opnames van Weduwrozen, garnalen en wat sponzen. Het zeelandweekend van Aquashot staat in het teken van beweging dus ik probeer wat lange sluitertijden met draai en trek bewegingen maar echt tevreden ben ik er nog niet over. Dat wordt dus nog wel een beetje oefenen, vooral het object bevriezen door de flits blijkt moeilijker dan gedacht. Toch blijven de slakken deze duik wel favoriet en als we na 50 minuten omkeren zorg ik wel dat ik op het ondiepe stuk blijf. Ik maak veel opnames en aan het eind van de duik kom ik een mooie zeenaald tegen. ik zag op de blog van John Landa een foto met alleen het snuitje van de zeenaald scherp. Dat wil ik ook proberen. Uiteindelijk lukt het wel, maar de tekening van de kop leidt wat te veel af. Best lastig om een stukje van 2x2mm scherp te stellen. Thuis de foto's gelijk ingeladen in Lightroom en kijken. Normaal heb ik eigenlijk nooit dat een foto geen nabewerking behoefd, maar uit deze duik kan ik er 3 direct in het portfolio plaatsen. 3 opnames die recht uit de camera zo goed zijn komt bij mij niet veel voor. Ik ben dan ook erg blij dat ik deze duik gemaakt heb. Kees bedankt, dat doen we snel een keer over.

Duiktijd deze duik was 83 minuten en een maximale diepte van 6 meter.

 

Anemoon Macro ISO200 f/5.6 1/30s 74mm

Kreeft ISO200 f/3,5 1/30s 28mm

Beweging ISO200 f/11 0,6s 28mm

Landschapje ISO200 f/16 1/60s 68mm

Groene Wierslakken ISO200 f/16 1/60s 84mm

Groene Wierslak f/5,6 1/40 84mm

Zeenaald ISO200 f/16 1/40s 84mm