Duik 865 Zoetersbout

Zondag 23 september stond oorspronkelijk een clubduik met rubberboten gepland op duikstek Koningsheim. Mede door de harde wind is deze duik, zonder rubberboten, verplaatst naar Zoetersbout. Zo'n 10 jaar geleden zou ik dat geweldig hebben gevonden, maar de laatste jaren is de stek erg verzand, en er wordt naar mijn smaak te veel op gedoken. Wat meestal resulteert in slecht zicht dieper dan 5 meter. Dat was nu niet anders, maar ondanks dat hebben we wel veel gezien.

Vrijdag tijdens de clubavond afgesproken met Pieter Balt om als buddy's samen te duiken. PB duikt sinds kort ook met een Olympus Pen en is net als ik een langzame duiker. Onderwater blijkt ons ritme dan ook prima op elkaar afgestemd, want de achterkant van de strekdam halen we niet eens. We blijven zowat de hele duik op de kop liggen fotograferen, en het grootste deel daarvan zelfs op een paar m2. Ik zie onder meer een mooie Pitvis, een hele mooie donker paarse Zeedonderpad, en een paar grote Zeenaalden. De zeedonderpad-mannen beginnen nu ongeveer met het aantrekken van het paaikleed dus dat wordt weer een mooie tijd. zijn ze de rest van het jaar vaal bruin of grijs, nu kom je ze letterlijk in alle kleuren tegen. De Pitvis is erg nieuwsgierig en kruipt steeds verder naar mijn lens toe. Ook de zeedonderpad is zo tam dat hij bijna vanzelf op mijn hand gaat zitten. Helaas zoals gezegd is het zicht niet om over naar huis te schrijven, wat resulteert in erg veel zweefvuil op de foto's de foto's van de pitvis zijn wel leuk, maar de rest is toch echt minder. Aan het eind van de duik op een paar meter diepte tussen de stenen wordt het zweefvuil wat minder. Na 45 minuten begin ik het koud te krijgen in mijn droogpak, en ik vermoed een flinke lekkage. Ik probeer nog wat Ruthspargrondels te fotograferen maar achteraf blijkt de focus niet helemaal goed te liggen. Het blijft toch lastig om van deze kleine vrij zwemmende Grondeltjes een goed foto te maken. Eenmaal op de kant blijkt inderdaad dat ik door en door nat ben op mijn borst en bovenbenen. Vermoedelijk heeft er wat tussen de rits gezeten.

We hebben in totaal 59 minuten gedoken en zijn maximaal 9,2 meter diep geweest.

 

Landschapje met hooiwagenkrab ISO200, f/14, 1/100, 32mm

Pitvis mooi hoog op zijn borstvinnen ISO200, f/14, 1/80s, 84mm

Pitvis mooi hoog op zijn borstvinnen ISO200, f/14, 1/80s, 84mm

Pitvis zwemt mijn lens in ISO200, f/14, 1/80, 84mm

Mooie paarse Zeedonderpad ISO200, f/5, 1/20s 64mm

Schuwe Zeenaald ISO200, f/16, 1/100s, 84mm