Duik 871 Dreischor Frans Kok rif

Zondag 7 oktober is door de evenementencommissie van mijn vereniging Stella Maris de jaarlijkse brunchduik georganiseerd op duikstek Dreischor Frans Kok rif. Het was een stralende dag en dat dachten waarschijnlijk meer mensen want als ik om kwart voor tien aankom staan er ruw geschat 381 auto's. Dat is een beetje overdreven, maar het is er druk, erg druk! Het water ziet er van bovenaf bekeken in ieder geval helder uit, dus ik besluit de groothoeklens er na de zoetwaterduik van gisteren maar op te laten staan.

De buddyparen worden ingedeeld en mijn buddy voor vandaag is Adrie Braat, een van onze zeer ervaren instructeurs. Zoals gezegd heb ik er mijn 9-18 mm groothoek op staan en na de tegenlicht opnames van vorige week probeer ik dat vandaag nog eens over te doen. De foto's vorige week waren een beetje uitgebeten in de zon, en dat moet vandaag beter. Gelukkig laat de zon zich vandaag weer van z'n goede kant zien en ik kan naar hartenlust oefenen met het tegenlicht. Ik probeer ook even een foto van Adrie te maken met tegenlicht om te zien hoe een foto met model uitpakt. Nou is Adrie niet gewend om te poseren en we hadden van te voren niets afgesproken dus de opnames zijn niet zoveel zeggend, er gebeurt verder niets in de foto en ze vertellen geen verhaal. Ik wist me te herinneren dat een eind links van de steiger onder water een paal van een oude fuik staan. deze is mooi begroeid en kan wel als object dienen om de zon uit de foto te blokkeren zodat er een mooie groene aura rond de paal ontstaat. Een hoop denkwerk vooraf dus deze keer.

Wat ik wel merk is dat bij zulke extreme instellingen van het diafragma en sluitertijd mijn Sea&sea YS02 flitsers nauwelijks krachtig genoeg zijn. Aan het eind van de duik maak ik nog een paar opnamen onder de steiger. Ik probeer het licht te vangen dat hier zo mooi is met de zon tussen de planken van de steiger door. De opnames komen recht uit de camera en zijn niet bewerkt. Langzaam maar zeker kom ik tot de plaat die ik in mijn hoofd heb. Nu alleen nog een goed model vinden. Zijn er vrijwilligers onder mijn lezers? Laat wat weten via het contactformulier of spreek me gewoon aan op de vereniging op een vrijdag avond.

De duik was weer eens een lekkere lange van 82 minuten en een maximum diepte van 12 meter. maar eigenlijk had ik mog makkelijk een uur in het water kunnen liggen. De tegenlicht opnames zijn gemaakt op een meter of 4 a 5.

 

Testopname om de intensiteit van de zon te bepalen, de zon is net niet uitgebeten.

Opname van Adrie met een mooie groene zon

De paal met groene Aura

Mooi rif met groene zon

Zonnestralen door de steiger heen

hetzelfde als de vorige opname maar dan met een hoger iso en kortere sluitertijd. een erg mooi licht in de opname al zeg ik het zelf. Dank aan Bas Meelker voor de inspiratie.