Duik 872 Wrak Rozi (Malta)

Van 13 tot en met 21 oktober hebben we een weekje vakantie op Malta gehad. Nog even wat extra zon bijtanken voordat we echt de winter in sukkelen. De reis is op het laatste moment geboekt, zoals dat bij ons meestal gebruikelijk is. Maandag 8 oktober geboekt, dinsdag akkoord van het reisbureau, woensdag geld overgemaakt, donderdag via mail de tickets binnen gekregen, vrijdag tickets geprint, extra bagage geregeld en koffers gepakt, en zaterdag vliegen. Omdat we zaterdag erg laat vliegen krijgen we er van het reisbureau een extra dag bij en verblijven we dus 9 dagen in Malta.

Als we onze bagage inchecken krijgen we te horen dat het vliegtuig vertraging heeft opgelopen door het slechte weer op Malta(!!!). We vertrekken uiteindelijk pas rond 22:00 uur en als we aankomen in het appartement is het inmiddels ruim na middernacht. De volgende dag gebruiken we om het stadje Sliema te verkennen en gaan we op zoek naar een duikcentrum. We hebben vooraf geen duikpakket geboekt en dat blijkt een goede keuze, want het bij Divingworld aangeboden duikcentrum blijkt na aankomst niet meer te bestaan. Na wat zoeken komen we uit bij duikcentrum Diveshack. Aardige lui, mooie Britse meiden als instructeurs, en alles ziet er op het eerste gezicht goed uit. We besluiten niet verder te zoeken en duiken deze week op Malta dus met Diveshack. het enige minpunt van Diveshack is de slechte voorzieningen om eigen spullen te spoelen en op te hangen. de spoel- en droogruimte is veel te klein, terwijl het eigen materiaal van het duikcentrum erg ruim hangt. Ook is er geen plaats om fatsoenlijk te douchen en de toiletten mogen wat beter worden bijgehouden. De duikplaatsen die we deze week hebben aangedaan zijn:

  • Wrak MV Rozi
  • Wrak P29
  • Wrak HMS Maori
  • Wrak Um El Faroud
  • Inland Sea (Gozo)
  • Coral Cave & Bluehole (Gozo)
  • Lantern Point (Comino)
  • Wrak P31 (Comino)

Het kan zijn dat het aan het jaargetijden ligt, maar ik vond het leven onderwater niet heel erg interessant. De weinige vissen bestaan vooral uit wat Zeebradems, Schriftbaarzen, en juffertjes. Verder zien we op de wrakken wat papegaaivissen en op de riffen af en toe een tandbaars, maar die zijn niet groter dan 30 a 40 cm. Das wel ff wat anders dan in Estartit en Cabo de Palos waar we eerder dit jaar doken en tientallen barzen van meer dan 1,5 meter hebben gezien. Wat mij verder opvalt zijn de grote hoeveelheden Vuurwormen. Vuurwormen zijn echte aaseters, en leven dus voornamelijk van dood voedsel. Veel vuurwormen betekent veel dood voedsel, en dat betekent in combinatie met weinig en eenzijdige vis en ander leven meestal dat het ecosysteem uit balans is. Wat wel erg aantrekkelijk is hier, en waar we uiteindelijk voor zijn gekomen zijn de wrakken en grotten. De meeste toegankelijke wrakken zijn speciaal voor duikers geprepareerd en op toegankelijke plaatsen langs de kust afgezonken. Wat dat betreft lijkt het wel op duiken in Nederland of Bonaire. Je rijd met de auto tot aan de waterkant, klautert over wat rotsen of een trapje af, en gaat daar te water en duiken maar. De Rozi was de eerste boot die hier doelbewust werd afgezonken. en na haar zijn er velen gevolgd. Aanvankelijk als extra atractie voor de submarine toeristen, en daarna als geliefd duikobject. Naast deze duikerswrakken die over het algemeen niet dieper dan 30 meter liggen zijn er ook een grote hoeveelheid wakken uit WO I en WO II. Deze liggen over het algemeen dieper, en zijn hoofdzakelijk alleen met een boot te bereiken. 

De Rozi dus, via de link vind je een korte beschrijving op Wikkipedia over de sleper (Tugboat). Het wrak staat mooi rechtop zoals de meeste wrakken hier, en de ruimten in het schip zijn goed toegankelijk. Persoonlijk vind ik het jammer dat de schroef en de motor zijn verwijderd, die geven vaak net dat extra aan een wrak. verder is het leuk om door de smalle deuren te zwemmen en het wrak te verkennen. Het wrak is ongeveer 40 meter lang en ligt op een diepte van 35 meter. de Bovenbouw van het wrak bevind zich rond de 26 meter. de eerste duik is dan ook gelijk een decoduik. Ik had mijn computer nog in safemode staan en kreeg daardoor gelijk 2 stops aan mijn broek maar ook Pam's oude Uwatec Aladin Pro tikte net door de nultijd heen. Eenmaal terug van het wrak vonden we een Octopus die verstoppertje speelde. Ik herkende zijn huis door de vele lege schelpen er omheen. Het dier was aanvankelijk erg schuw en trok de deur van zijn woning dicht met twee grote schelpen. Omdat er veel girellen, juffertjes en pauwlipvissen zaten ben ik die in de buurt van de octopus gaan verzamelen. Wanneer je met je vinger over de ondergrond krabt komen er veel kleine deeltjes los. Dat werkt als een magneet op de kleine visjes en binnen een mum van tijd zit je midden in een wolk van vis. Ik heb dat truckje geleerd van een gids op Lanzarote. Ik zwom daar steeds achteraan met de verwondering dat er zoveel vis om me heen zat, tot ik zag dat hij af en toe over de stenen wreef waar de vis op af kwam. Enfin, de octopus vond die visjes wel interessant en kwam langzaam aan steeds verder uit zijn huis. Ik vind de interactie met dieren op deze manier erg fascinerend, en ook als fotograaf kan dat van pas komen als je een dier op een bepaalde manier wilt fotograferen. Al met al een waanzinnige eerste duik op Malta dus. De diepte van deze duik was 34,5 meter en de duikduur was 47 minuten.

De achtersteven zonder schroef, maar met duiker.

  

binnen in het wrak, de trap op naar buiten...