Duik 877 Coral cave - Bue hole

Deze duik bestaat eigenlijk uit twee duiken. We beduiken de Coral Cave en de Blue Hole in 1 duik. Alleen de Coral cave is al de moeite waard om een hele duik op te maken en nu krijgen we ook nog een mooie schoorsteen van 16 naar 4 meter, een rondje onder de arc door, en tot slot uitkomen in de blue hole. Dat alles in 1 duik wordt dus wel flink door zwemmen.

Ik besluit mijn standaard lens te monteren en hoop op toch nog wat macrospul. Dankzij de dome kan ik gelukkig ook groothoek tot 28mm doen met dezelfde lens. Door de Subsee op een Inon macrolens te monteren kan ik ook echte macro opnames maken met een diameter van ongeveer 3 cm. Maar helaas, zoals gezegd is het macro leven hier niet heel erg bijzonder.

 

De Arc van Gozo ligt een paar honderd meter van de Inland sea

De Blue Hole op Gozo; een ingestortte grot

Als eerste zwemmen we het rif af en voor ons open een drop-off die doorloopt tot 70 a 80 meter. Op een meter op 20 zit een enorme grot met een opening waar gemakkelijk 3 stadsbussen in kunnen parkeren. De hoogte van de grot is ongeveer 7 meter. Omdat Pamela niet goed kon klaren en boven de grot blijft hangen en omdat ik niet echt een goede lamp bij had ben ik niet dieper de grot in gezwommen maar hij moet echt enorm zijn naar de verhalen die ik heb gehoord. De rotsen hier zitten helemaal vol met mooie Sponzen en Koralen waar de grot zijn naam aan dankt.Als ik met de groep mee de grot uit zwem is Pamela nergens meer te bekennen. Ik maak dus maar een opstijging en kijk boven water waar ze is gebleven. Eenmaal boven zie ik in de verte een koppie aan de oppervlakte dobberen. Pam was achter de gids aangezwommen dacht ze, maar dat bleken dus andere duikers te zijn. Als we terug beneden komen zijn we bijna bij de schoorsteen (chimney vind ik toch een mooier woord). De swim-throughs (ik zou niet eens weten hoe ik dat fatsoenlijk in een woord moet vertalen) en grotjes in de rotsen hier zijn echt adembenemend mooi, en erg leuk om te doen. De Blue Hole vond ik van bovenaf mooier dan onderwater, en het macro leven valt ook hier dus tegen. Ik maak wat opnamen van een Blenny en een paar Vuurwormen maar dat is het dan ook wel.

]

Coral Cave, mooie sponzen en kralen. Wel lastig fotograferen omdat alles tegen het plafond geplakt zit.

de Chimney een smalle pijp waar net een duiker door kan loopt van 16 tot 4 meter nagenoeg loodrecht omhoog.

Macro van een Blenny

vuurwormen even laten schrikken om de donzige netelcellen mooi te laten uitsteken. pas op, deze dieren zijn ook voor duikers levensgevaarlijk.