Duik 880 Dreischor Frans Kok rif

Traditioneel is bij Stella Maris de laatste clubduik van het seizoen een nachtduik in de Grevelingen. Ook traditioneel is dat die de laatste zaterdag van Oktober wordt gehouden. Wanneer we op de duikstek arriveren is het al lekker druk en zijn de voorbereidingen voor het Halloween spektakel en de daarbij behorende versnaperingen zijn al in volle gang. Om even over half acht  roept "Duikleider in opleiding" René Ossenblok de duikers bijeen voor de buddy indeling en breefing.

Ik duik met Fred Buijs, ook een fotograaf. We mogen maximaal 45 minuten weg maar na wat smeekbeden van Fred en mij krijgen we een kwartiertje extra. Kees Vogel deed mij een idee aan de hand om te proberen om de bijna volle maan door het wateroppervlak te fotograferen, maar dat laat ik na een paar pogingen varen. Het licht van de maan is zelfs te zwak op iso 800 en een sluitertijd van 1/13 seconde. Het licht uit mijn pilotlampje is ook niet voortreffelijk zeker niet met het roodfilter erop, en mijn camera heeft continu problemen met scherpstellen. Ik probeer wat garnalen en grondels, maar die kruipen steeds weg als ik ook maar in de buurt kom. Ik was ook de bevetsiging van mijn duiklamp vergeten waardoor ik het accupack noodgedwongen in de zak van mijn droogpak moest doen. Daardoor was de kabel net te kort was om er goed mee te belichten. Kortom het lukte vandaag gewoon niet. aan het eind van de duik zie ik wel twee mooie palingen maar die trekken snel terug hun hol in als ik mijn lamp te lang laat hangen. qals ik boven op de oude dijk zwem op 2 meter diepte zie ik wat Driedoornige Stekelbaarsjes rondzwemmen. ik probeer ze te volgen en heb het geluk dat er één probeert te slapen in het viltwier. na wat geprul met mijn lamp en camera krijg ik een paar kansen om de sluiter over te halen voordat ik hem kwijt raak. De duik krijgt toch een mooie finale! hieronder de beste foto's van een slechte duik.... (hoezo, verwende duiker?)

Close-up van een kreeft. Hij was wel een beetje pissig na dit shot.

Staart van een grondel, iets over-gesatureerd en in hoog contrast in Lightroom.

Dit is de enige close-up van een Grondel, de ander 382 gingen er als een speer vandoor zodra ik de camera ook maar enigsinds in de richting bewoog...

nog maar een probeersel met een anemoon en snoot...

Daar is tie dan, de stekelbaars!

en nog een keer... jammer van het takje roodwier, maar alla!