Duik 883 - Den Osse Kerkweg

In de loop van vorige week heb ik weer eens met Rob Adan afgesproken om een duik te gaan maken. Zondag 6 januari dus maar naar Den Osse gereden. Rob wist daar een aantal Zeedahlia's te zitten. Als we om 9 uur aankomen op de duikstek is het gelukkig nog niet druk en staan er 5 auto's. Als we om een uur of 10 in het water liggen lijkt het zicht onderwater in eerste instantie behoorlijk goed. Wanneer we echter onderwater richting de reefballs zwemmen en de oude dijk bestorting over zwemmen wordt het zicht op een meter of 6 ineens snel veel minder. Als we bij de eerste reefball aankomen is het zicht verminderd tot ongeveer 20 cm. Rob kent hier echter blindelings de weg en binnen 5 minuten heeft hij de eerste Dahlia gevonden.

Het zicht is echter zo slecht dat ik er geen goede foto van kan maken. We zwemmen verder tussen de reefballs en de bestorting en vinden daar een tweede Dahlia. Deze ligt iets beter en met de snoot lukt het aardig om er nog een plaat van te schieten. al zit ook hier nog wel wat zweefvuil in het beeld.

Als we terug zwemmen zien we nog een derde, kleinere Dahlia. De opnames zijn achteraf toch niet helemaal wat ik er van verwacht. Lastig beest om mooi op de foto te zetten. Hier zal ik nog wel wat duiken op maken voordat de opname is wat hij moet zijn.

 

Als we terug zwemmen naar de steiger blijkt op het ondiepe stuk dat ik toch wat te licht ben. Van de Groene wierslakken lukken maar een paar opnames omdat ik te veel in beweging ben om me beneden te houden, en het ontluchten van mijn pak lukt ook al niet goed. De opnames van de wierslakken zijn wel heel aardig en je kan mooi zien dat ze van voedsel wijzigen van het groene wier in de zomer en herfst naar roodwier in de winter. De slakken verkleuren langzaam van groen naar oranje-roze. 

Als we eenmaal onder de steiger liggen gaat het trimmen weer wat beter en maak ik nog een paar leuke opnames van een tros mosselen, met Rob op de achtergrond.

De maximale diepte deze duik was 8,5 meter en de duikduur is precies een uur. De watertemperatuur tijdens deze duik was een comfortabele 6 graden en het zicht varieerde tussen de 20 cm en 10 meter.