Duik 886 Big Blue 450lm test

Vandaag heb ik weer met Rob en Pieter-Balt gedoken bij Dreischor. Mijn doel was om de nieuwe Big Blue FF1x5AFO Plus Focus Light te testen. Deze lamp geeft 450 lumen wat ruim voldoende moet zijn om in alle omstandigheden goed te kunnen focussen en in afstanden tot een meter te kunnen filmen en eventueel menglicht opnames te maken. Dat is tenminste de theorie. De praktijk moet uitwijzen of dit ook daadwerkelijk zo is. Deze Big Blue lamp is middels bijgeleverd handvat ook als gewone lamp te gebruiken. De FF1x5AFO Plus heeft een 5 Watt LED lichtbron die wordt gevoed door 4 penlight batterijen of accu's. De Lamp heeft een spreidingshoek van 53 graden en geeft op een halve meter afstand een mooi egale lichtbundel met een opvallend harde rand. Dit wijst op een goede lens en reflector. Voor dat ik deze lamp kocht heb ik een tijdje de Fantasea Nano focus lamp gebruikt, maar de spot daarvan was erg smal en het licht vaak te weinig. Het gebeurde regelmatig dat ondanks het extra licht mijn Olympus PEN E-PL1 niet goed focuste. Het toppunt was de nachtduik van 27 oktober vorig jaar waar ik wel geteld 10 scherpe foto’s uit kreeg. Terug naar de duik van vandaag. Ik wilde een laatste poging wagen om de nesten van de zeedonderpad te fotograferen en ook om wat menglicht opnames met de nieuwe focuslamp te maken.

Onderwater bleek het zicht met anderhalve meter heel redelijk. Zeker wanneer je bedenkt dat het heel de week een stevige windkracht 5 uit het noorden en westen heeft gewaaid. Toen we eenmaal beneden aankwamen bleken de meeste eieren al te zijn uitgekomen. Ik heb de laatste foto’s genomen en vervolgens heb ik nog wat foto’s van meneer Donderpad gemaakt. De eieren waren toch erg klein en eenmaal thuis zag ik pas dat ik toch nog een uitkomend jong op de foto had staan. In onderstaande crop is tie nog net te zien. De opnames zijn belicht met de Big Blue lamp. De sluitertijd was 1/80s en het diafragma f/5.6. De lamp geeft dus ook als belichting een prima resultaat. De focuslamp gaat uit na een (pre)flash, maar ik ben niet helemaal overtuigd van de goede werking daarvan. In theorie gaat de focuslamp uit zodra hij licht uit een flitser detecteerd. Hij zou op een pre-flash uitgaan, zodat het licht bij de hoofdflits dus afwezig is. In de praktijk blijkt dat de meeste onderwaterflitsers werken met een pre-flash-cancel functie waardoor de pre-flash niet wordt overgenomen door de flitser en de lamp dus nog brand op het moment dat de opname wordt genomen. In het beste geval zou de flits op het eerste gordijn moeten vallen waardoor de lamp gelijk met de flitser dooft en verder geen negatieve gevolgen heeft voor de opname. Dat gaat echter alleen op als de lamp snel genoeg op de flitser reageert. Aangezien de lichtopbrengst van een flitser toeneemt gedurende de flits is dat maar de vraag. Flits je echter op het tweede gordijn dan brand de lamp gedurende de hele opname. De sensor van de Big Blue FF1x5 AFO Plus reageert in ieder geval niet of slecht bij het gebruik van een smalle snoot. Waarschijnlijk is de lichtopbrengst van de flitser dan te klein.

Volgend jaar beter, dan dus met de 60 mm macrolens. De macro opnames van de donderpad leverde met wat geluk wel een leuk resultaat. Al stonden de flitsers niet altijd helemaal lekker. Hoe de opname precies zo tot stand is gekomen weet ik ook niet precies. Ik zag de Zeedonderpad bewegen op het moment dat ik afdrukte en de foto hieronder was het resultaat. Ik denk dat de rechtopstaande vin zijn borstvin is maar helemaal zeker ben ik er niet van.

Omdat het bijna Carnaval is, wilde ik in ieder geval de rugvin fotograferen. Zo mooi uitgevouwen heeft die wel wat weg van de prinsenmuts.

Ook het oog is mooi gelukt.

Tijd voor de menglicht opnames. Ik zwem terug naar de steiger die nu mooi vol staan met anjelieren. Ik zet de flitsers uit, draai de sluitertijd omhoog en diafragma omlaag. De Big Blue doet zijn werk goed! Focus snelheid is goed en de opnames zijn mooi egaal uitgelicht. Ook de witbalans zit erg dicht tegen daglicht aan en de groene achtergrond is goed van kleur.

Wanneer ik een flitser introduceer neemt het zweefvuil enorm toe dus de positie van de lamp is ook goed. Video heb ik nog niet geprobeerd omdat er nog niet zoveel bewegend leven te zien is nu. Met een watertemperatuur van 3 graden is dat niet zo gek.

Na 47 minuten vallen mijn handen er bijna af dus wordt het tijd om de trap op te zoeken. De maximale diepte deze duik was 8,5 meter.