Duik 890 - Carpile

Gisteren hebben we voor dat we ons rondje over de westkant van het eiland maakte, eerst een nieuwe duikbasis gezocht. Dat is dus Alantis geworden. Atlantis ligt in de wijk Pietermaai Smal van Willemstad en was oorspronkelijk gepland als ons apartement en duikbasis, waren het niet dat de appartementen allemaal al vol zaten. Ik maar vandaag 2 duiken. De eerste op Carpile, en de tweede op Snakebay (Slangenbaai), die laatste is een gooi ver van ons resort. Carpile is zoals de naam al doet vermoeden een stapel autowrakken. Deze Amerikaanse antieke auto's zijn in de jaren '70 van de vorige eeuw op een ponton gestapeld en met ponton en al afgezonken voor de kust. Helaas is van de auto's niet veel meer over, maar alles is wel mooi begroeid met koralen en er zit erg veel vis. Vanaf het Pierenbaaitje (vernoemd naar gebruik: hier wordt kinderen geleerd om te zwemmen) is het een aardig eindje zwemmen tegen de stroming in. Dit doen we aan de oppervlakte zodat we niet te veel lucht verbruiken. Het ponton ligt op een diepte van ruim 30 meter, dus die lucht gaan we wel nodig hebben. 

Als we op ongeveer 18 meter de eerste delen van het ponton tegen komen maak ik mijn eerste fotos. IK vind dat mijn camera en flitsers wat raar reageren, maar schenk er verder geen aandacht aan. De gids gaat er overheen alsof hij een trein moet halen en ik krijg amper de tijd om wat foto's te schieten. Ik laat me afzakken naar de achterhoede zodat ik de groep beter overzie en ik het op mijn gemak kan doen. Op een meter of 23 komen we een mooie murene tegen.

Hier is ook het licht beter zodat de camera weer beter reageert. Ik maak wat groothoek opnames van het rif en wat macro van de kerstboomwormen en flamingotongen.

Op het moment dat we terug rond de 10 meter komen zie ik opnieuw in de diepte een Adelaarsrog. Aan het eind van de duik kom ik Pamela tegen die hier lekker aan het snorkelen is. Ik maak een opname tegen de wolkenpartij juist als ze naar beneden komt, maar de flitsers komen weer wat te kort.

Als we op een meter of 5 uit-duiken zie ik mijn eerste Secretarisblennie in het hersenkoraal zitten. Yes!!! Eindelijk een redelijke opname van het diertje. De foto aan de wand bij Onderwaterhuis doet mij al jaren watertanden, maar nu maak ik hem (bijna) zelf.

De laatste opnames voor mijn lucht op is zijn van een mooi stuk Eelandkoraal.

Eenmaal boven maak ik nog een opname van de bootjes in het Pierenbaaitje.

Eenmaal op de kant meld de gids dat ik wel erg ver van hem af zwom, hij kan van mij de vinger krijgen. Ik heb vooraf aangegeven dat ik het rustig aan doe. Het enige dat hij me liet zien was een murene, en daar was ik zelf waarschijnlijk ook wel tegen aan gezwommen.

De maximale diepte deze duik was 32,5 meter en de duiktijd 40 minuten.