Duik 892 - Superior Producer

De Superior Producer is een wrak dat onder een van de cruiseterminals van Willemstad ligt. Er kan dus alleen op gedoken worden als er geen Cruiseschip op die plaats ligt. Het schip is in 1977 gezonken en had een lading schoenen en kleding aan boord toen het verging. Het schip verging net buiten de haven van Willemstad omdat de lading is gaan schuiven en door de soms verraderlijke golfslag net buiten het kanaal van Willemstad. Na het vergaan van de Superior Producer liep heel Curaçao met kleding en schoenen afkomstig uit het wrak. Er ontstond zelfs korte tijd een levendige ruilhandel in linkse en rechtse schoenen. Helaas zijn er bij het opduiken van deze lading mede door de diepte en soms sterke stroming, een paar doden gevallen.

 

Het wrak staat rechtop op de zeebodem op een maximale diepte van 30 meter. Het dak van de stuurhut ligt op ongeveer 16 meter. Het is niet echt een mooi wrak, maar omdat het er al zo lang ligt, is het wel redelijk begroeid. Vooral de rode cupcorals op de achtersteven moeten tijdens een nachtduik werkelijk fantastisch zijn. Helaas duiken we hier overdag dus zijn de koralen ingetrokken.

Voor deze duik heb ik mijn 9-18mm lens gemonteerd om zo wat mooie groothoek opnames te kunnen maken. We naderen het wrak aan de achtersteven en zwemmen over de open ruimen naar de voorsteven.

Als ik langs de stuurhut zwem zie ik een paar Koraalduivels rustig schuilen in de luwte van de brug.

Ik maak een paar opnames van de boeg, en zwem dan weer langs de zijkant van het wrak terug naar de achtersteven waar de stuurhut zich bevind. 

omdat het wrak er al zo lang ligt zijn er mooie grote buissponzen en koralen op het wrak gegroeid.

ik maak een opname van het gangboard van het wrak en op de achtersteven fotografeer ik een Sergeantvis die zijn nest bewaakt. de paarse klodder op het rak zijn de eitjes. De hele achtersteven zit er vol mee.

na 20 minuten op het wrak keren we terug naar het rif. als een blinde zwemmen mijn buddy's terug naar de uitstapplaats en ik heb moeite om bij te houden. ik besluit het rustig aan te doen en de groep te laten voor wat die is. ze zwemmne rakelings over een mooie egelvis die zijn hol deelt met een Koraalduivel. Het is een mooi gezicht!

De laatste opnames maak ik onder de aanlegsteiger van de cruiseterminal. Mijn mede-duikers zijn dan al nergens meer te zien.

De maximale diepte was 21 meter en de duiktijd 31 minuten.