Duik 893 - Waterfabriek

Dit is helaas al weer de laatste duik voor mij hier op Curaçao. Met name omdat de gids gewoon zijn meters wilt maken is het mij allemaal wat tegengevallen. Volgende keer dus geen Atlantis Diving meer.

De waterfabriek in Curaçao is eigenlijk niet meer dan een ontziltingsmachine, maar dan wel een hele grote. Curaçao heeft de grootste ontziltingsinstallatie ter wereld die geschikt is voor de productie van drinkwater. Het water dat wordt geproduceerd is van uitstekende kwaliteit en overal op Curaçao kan gewoon water uit de kraan worden gedronken. Er wordt zelfs gezegd dat het water beter is dan de meeste flessen water. Het smaakt in ieder geval prima. We duiken vanuit de kleine vissershaven die net achter het terrein van de waterfabriek ligt. Als we hier onder duiken blijkt het rif nagenoeg gelijk te beginnen en het ziet er erg goed uit.

Persoonlijk denk ik dat de riffen zelfs beter in conditie zijn dan die van Bonaire. Ik heb mijn groothoek lens van de duik op de Superior Producer deze morgen op de camera laten zitten, maar het rif is te grillig en te plat om er echt leuke opnames van te maken. De Opnames hieronder zijn de beste die ik heb kunnen maken. De Koraalduivel en die van de gorgoon vind ik nog wel aardig gelukt.

Halverwege de duik is het beloofde mooie wandje ook niet veel van bijzonders. Eigenlijk blijft dat de hele duik zo en de gids zwemt opnieuw te snel om de mooiste dingen te kunnen zien. Hij vraagt naar de druk, en ik heb nog ruim 120 bar. Hij zwemt door, terwijl het plan was om hier te keren... ik ben enigszins verbaasd, en mijn twee Amerikaanse buddies kennelijk ook, te beoordelen aan hun handgebaren. Een kwartier later en 30 bar verder vraagt hij opnieuw naar de druk, fotograferen heb ik al even niet meer gedaan omdat ik het niet helemaal vertrouw. Opnieuw zwemt hij verder, en het begint te dagen dat hij door wil zwemmen naar een andere uitstapplaats. Aan het eind van de duik maak ik nog wat opnamen van het rif, maar de zin is weg en ik heb het wel gehad met meneer de gids/instructeur. Eenmaal boven zegt hij dat hij is door gezwommen omdat we halverwege ineens flinke stroming mee kregen. Vreemd, want ik heb nauwelijks stroming gevoeld en de druk in de flessen was ruim voldoende om terug te komen aangezien ik de grootste gebruiker was. Persoonlijk vind ik de wijziging in het plan een grove nalatigheid. De Amerikanen vinden het allemaal prachtig, dus ik laat het maar zo, dit was toch mijn laatste duik hier. Mijn volgende duik zal bij Buddy Dive zijn in Bonaire, hopelijk is het daar wat beter geregeld.

 De diepte was 20 meter en de duiktijd 45 minuten