Snorkeltocht Mangrove

Deze morgen moeten we vroeg uit de veren. We gaan kajakken en snorkelen in de mangrove van Lac Cai en het begint al om 8:15. Ongeveer halverwege de zandweg naar Lac Cai ligt het kajak centrum van waaruit we vertrekken. Voordat we in de kajak stappen krijgen we eerst een uitleg over het mangrove bos dat hier ligt. Het bos blijkt uit verschillende soorten mangrove te bestaan, maar de rode mangrove (Rhizophora mangle) is in dit gebied veruit in de meerderheid. Deze boom staat altijd met zijn wortels in het water. De andere twee die hier voorkomen zijn de de zwarte mangrove (Avicennia germinans) en de witte mangrove (Laguncularia racemosa). De zwarte mangrove staat in het intergetijdengebied en de witte mangrove staat over het algemeen op droge grond. Het enige dat de bomen gemeen hebben is het gebied waar ze voorkomen en dat ze een manier gevonden hebben om in zout water te kunnen leven. Na de uitleg krijgen we een tweepersoons kajak toegewezen en kunnen we letterlijk en figuurlijk het bos in.

De gids leidt ons langs steeds smaller wordende doorgangen tot we zelfs plat achterover op de kajak onder de takken door worstelen. Dit is ook het leefgebied van de upsidedown jellyfish of te wel de opzijnkopkwal. Deze kwallen liggen op hun kop op de bodem in ondiep water en leven in symbiose met algen die ze tussen de netelcellen kweken.

  

ik probeer wat half half opnamen te maken maar het effect is niet wat ik er van verwacht. Ik stel de camera in op A en zet hem vast op f/6.3, ik verhoog de ISO naar 800 en zet de flitser op verplicht full. Ik heb helaas geen externe flitser meegenomen en daar heb ik nu al spijt van... Onderwater variëren de sluitertijden nu rond de 1/50s. Dat is voldoende voor de groothoek opnames die ik hier maak. ik heb voor de zekerheid de 9-18 maar gemonteerd, zodat ik niet voor vreemde verrassingen kom te staan. De wortels van de mangrove zijn onderwater begroeid met verschillende sponzen wat een kleurig geheel geeft.

 

Wanneer we uit de kajak stappen en gaan snorkelen is het helemaal feest. tussen de wortels zit hier erg veel vis. Zo zien we onder meer een groep Red Snappers tussen de wortels hangen en een mooie Barracuda die voor Snoek speelt.

Plots zit ik midden in een school met jonge vis en mijn camera draait overuren. Vooral wanneer ik de camera wat omhoog richt ontstaan mooie dubbelopnames met het bladerendak als achtergrond. Aan het eind maak ik nog een opname van een mangrovetak onder water wat een mooi surreëel beeld geeft. Van alle duiken en snorkeltochten deze vakantie blijft deze me het meeste bij. Wanneer je ooit op Bonaire komt MOET je dit gedaan hebben, want het is ontzettend gaaf om te doen.