Duik 908 - 't Koepeltje

Maandag 20 mei was de clubduik van Stella Maris gepland bij 't Koepeltje in Scharendijke. Zoals gebruikelijk vertrekken we wat aan de late kant en komen we 10 minuten te laat aan. Onderweg gelukkig gebeld om door te geven dat ik wel duik. Na de cursus van afgelopen weekend maakt het eigenlijk ook niet uit of ik met een buddy duik of niet. Ik heb er sowieso voor gezorgd dat ik alleen weg kan door voldoende ademgas mee te nemen en mijn configuratie compleet te hebben. Als we aankomen bij duikstek 't Koepeltje blijkt dat de buddy van Inge Scheltema zijn automaat vergeten is en Inge dus geen buddy heeft. Dat komt dan mooi uit en ik bouw vlug mijn set op, spring in mijn pak en controleer mijn camera. Een kwartiertje later wandelen we op het gemak richting steiger. 

Nadat we ons bij duikleider Cor gemeld hebben stappen we het water in. Gelukkig hebben ze hier sinds vorig jaar de trappen verplaatst zodat de instap wat veiliger is geworden. Daarvoor waren de trappen naast de rolstoel instap geplaatst wat niet heel erg handig was. Ook springen was en is nog steeds geen optie omdat er een meter onder het wateroppervlak een stalen plaat is gemaakt om rolstoel buddy's een plaats te bieden bij de instap van mindervalide duikers. helaas ontbreekt elke waarschuwing voor die plaat en dus zullen er snel meer mindervalide duikers ontstaan. Aan de zijkant van de steiger wordt het snel ondiep waardoor daar ook niet goed gesprongen kan worden. Enige optie is dus de trap, en dat gaat prima, zelfs met een camera in de hand.

Eenmaal in het water blijkt het zicht niet heel erg geweldig. Veel zweefvuil en een zicht van hooguit een meter maakt het er niet gemakkelijker op om te fotograferen. Maar elk nadeel heb z'n voordeel want zo kunnen we een beetje oefenen voor volgende week bij het Zeeuws Kampioenschap. Ik heb wederom een snoot en een kleurfilter gemonteerd dus we gaan weer wat experimenteren. Focussen in dit zicht lukt eigenlijk niet zonder focuslamp dus die gaat aan. Hierdoor blijven echter de meeste vissen en garnalen op afstand. Alleen een enkele Aasgarnaal vind het licht wel interessant, maar de rest van de mobiele dieren blijven ver uit mijn buurt.

Aasgarnaal met iets te weinig licht uit de snoot. hierdoor is de garnaal te paars. Door het zachte licht is het toch wel een aardige opname.

Mooie opname van een garnaal, een beetje poetsen en hij is leuk voor bijvoorbeeld een visitekaartje...

mooi scherp op de ogen en de garnaal staat er net helemaal op.

Ik begin dus maar met het fotograferen van anemonen en stillevens in paars. Mooie opnames vooral van de platen met een zwarte achtergrond. Bij een groene achtergrond stoort juist het paarse licht. De groene achtergrond moeten we volgende keer dus beperken tot macro opnames.

macro opname van een Weduwroos met behulp van een snoot en kleurfilter

Dezelfde Weduroos, nu in groothoek.

Hetzelfde met maar dan met een zakpijp. Het licht van de snoot belicht mooi alleen de zakpijp.

Oesters met anemonen.

Ik test wat opnames van een anemoon in paars. Die zijn op zich niet zo spannend maar ik krijg een idee voor mooie abstracte opnames.

 

uiteraard maak ik naast alle gekleurde opnames ook een paar met normaal licht. Daarvan is er eigenlijk maar 1 die er een beetje mooi uitspringt.

bedankt Inge voor deze mooie duik. de duiktijd was 56 minuten en de diepte was maximaal 10,2 meter.