Duik 911 - Snertduik

Vrijdag 14 juni was de bedoeling om nog een laatste duik naar de Sephia's te maken in de Bergse Diepsluis. Wanneer we 's avonds om een uur of 8 aankomen bij de duikstek is het niet heel erg druk en kunnen we zowat naast de trap parkeren. De mensen naast ons komen er net uit en zij hebben 15 sephia's gezien, en het zicht was kennelijk behoorlijk. Ik besluit dit keer dus om links van het platform te duiken. Dit stuk is wel een beetje nieuw voor mij. Wanneer ik echter het water in stap valt het zicht in ieder geval tegen. Veel meer zicht dan een meter krijg ik niet, en meestal is het niet meer dan de helft daarvan. Eenmaal op een meter of 8 blijken ineens beide duikcomputers de geest te geven en ben ik aangewezen op natuurlijke navigatie, zowel in horizontaal als verticaal vlak.

Dit beperkt me echter wel een beetje in duikvrijheid. Na ongeveer een kwartiertje onder water kom ik een tentje tegen met zowel Sephia-eieren als eieren van een Pijlinktvis. Het zicht is echter te beperkt om een goede foto te maken en omdat ik een groothoeklens op mijn camera heb staan heeft macro ook niet veel zin. Na een rondje te hebben gezwommen kom ik echter geen andere tentjes meer tegen en ik besluit verder te zwemmen. Ik kom wel wat ronde bouwsels met staken tegen die er kennelijk al even liggen. Ze liggen op hun kant en zijn helemaal begroeid met Zeecipres en anemonen. Eerst denk ik dat het om een stuk fuik gaat, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Ik merk echter dat mijn balans zo ondiep niet heel erg goed is en ik heb moeite om mijn benen stil te houden. Dat zal heel de duik zo blijven en vooral ondiep vormt dit echt een probleem. Hier moet ik de komende tijd toch echt wat aan doen. Wellicht dat ik de vaste neopreen schoenen aan het pak toch maar vervang door sokken met rockboots zodat daar minder lucht in kruipt. Ik was dat oorspronkelijk ook al wel van plan maar heb het bij aanschaf op aanraden van De Grevelingen toch niet gedaan. Ook een tweede zak op het pak zou wel uitkomst bieden om wat meer hulpstukken te kunnen meenemen. Ook wil ik mijn oude pols-cufs weer gemonteerd hebben zodat ik zelf snel mijn polsseals kan wisselen. Omdat ik er nu rond de geboorte van de kleine Derene toch even uit lig met duiken is dit misschien wel het juiste moment voor aanpassingen.

De rest van de duik zie ik geen sephia's en door het slechte zicht dat door mijn balans ook vaak nog verslechterd zijn de foto's ook niet om over naar huis te schrijven. Ik zie wel nog een kleine zeenaald, en twee jonge Snotdolven, maar ik krijg ze dus niet op de foto rond een meter of 5 ligt hier wel een mooi rifje dat zeker een volgend onderzoek waard is.

Een beetje teleurgesteld stap ik na een uur weer het water uit. Dit zijn duidelijk niet de duiken waar ik het allemaal voor doe. Ach ja over een maandje of zo zien we weer wel...