Duik 920 Erwtensoep

De jaarlijkse Nieuwjaarsduik van Stella Maris was dit jaar, net zoals elk jaar, gepland op de eerste zondag na nieuwjaar. Al sinds een aantal jaar wordt deze gehouden bij de clubstek Bergse Diepsluis. De reden is simpel; je staat er achte de dijk redelijk beschut (goed voor de pannen erwtensoep en gloeiwijn) en de stek is lekker dichtbij op een halfuurtje rijden van Roosendaal. In het verleden is ook wel voor wat gewaagdere stekken gekozen, maar dat pakte regelmatig slecht uit, wat betreft wind, golfslag en regen. Hoe mooi deze stek in de zomer ook mag zijn, in de winter is het maar een saaie plek. Door de sterke wind van de afgelopen dagen zal het zicht ondewater ook niet best zijn. Als de buddyparen worden ingedeeld krijg ik een natpakduiker toegewezen. Britt Scheltema wordt mijn buddy voor het eerste deel van de duik, daarna ga ik nog even alleen door, zo is de planning. Dus ook deze duik gaat de stage weer mee!

Eenmaal in het water blijkt inderdaad dat het zicht niet veelbelovend is. We besluiten gelijk om maar met een buddylijn te duiken en dat was een goede beslissing. Een gemiddelde Erwtensoep is er helder bij! Het is laagwater en als we afdalen besluit ik dat ik mijn camera tijdens het eerste deel maar niet gebruik. Tijdens de afdalig is het zicht zo slecht dat ik beneden boven op een andere duiker beland en ik heb hem of haar zowel voor als na de botsing niet gezien, alleen dus even gevoeld. Het zicht wordt gedurende de duik niet veel meer dan een halve meter, maar vaak halen we dat niet eens. Het leven ligt hier onderwater op een paar Geitodoris Planata (aka Y2k slakken, aka millenium wrattenslakken) en een paar penseelkrabben na ook helemaal stil. Wanneer Britt na een half uurtje aangeeft dat ze het koud krijgt zoeken we de trap terug op. Ik duik alleen nog even verder en besluit toch even op het platform te gaan kijken. Op de reling staan altijd wel een paar anjelieren en zakpijpen. Ik merk dat ik niet goed in mijn vel zit en ben erg onrustig. Wanneer ik het na wat foto's wat ondieper probeer is mijn stabiliteit van mijn benen niet goed en ik worstel om beneden te blijven. Ik besluit om er maar mee op te houden voor vandaag. De foto's van vandaag zijn zo slecht dat ik ze hier niet durf te tonen. De duiktijd was 49 minuten, en de maximum diepte was 9,1 meter.