Duik 929 Dreischor

Na een maandje op het droge heb ik maar weer eens het water op gezocht. De laatste paar duiken waren in blauw water in Bretagne, maar helaas had ik daar geen onderwatercamera bij. Helaas inderdaad, want het was zeker de moeite waard geweest. Het verslag van deze duiken heb ik echter wel gemaakt en vind je in de pagina hiervoor.
De duik van vandaag maak ik op een voor mij bekende stek; Dreischor Frans Kok rif. Onderweg twijfel ik heel erg of ik de groothoek op de camera moet zetten of de standaard zoom.


Ik besluit tot het laatste maar als ik eenmaal in het water lig heb ik daar spijt van want het is vandaag ondanks de drukte bijzonder helder. Op sommige plaatsen heb ik een zicht van een meter of 8!
Ik zweef lekker weg over de rifballen en geniet van de rust, tot een paar duikers de rust vergallen en het zicht terugbrengen tot een paar meter.
Ik onderwerp de rifballen aan een nader onderzoek en zie dat er een paar ballen zijn met daarin een kreeft van redelijke omvang. De eerste is dusdanig agressief dat deze gewoon mijn camera opzoekt en de poort probeert te bewerken met zijn toch wel redelijke scharen.
Hij maakt ook behoorlijk wat stof waardoor de foto's een nog drijgendere sfeer krijgen. De opnames zijn door een grote opening in de rifbal genomen, en een flitser belicht de binnenkant van de bal door de opening aan de bovenkant.
Ik wil een opname maken met zowel de kreeft als de garnaaltjes maar dat is lastiger dan gedacht de garnalen aanzienlijk dichter bij de lens gangen dan de kreeft. toch levert het nog wel een leuk plaatje op.
 

Een paar reefballs verder vind ik nog zo'n kreeft in een reefball, deze maakt wat minder stof maar heeft wel een dode soortgenoot naast hem liggen. Ik dacht eerst dat het alleen een verschaling was, maar het is echt een dode kreeft. Die is op de foto hieronder aan de linkerkant nog net te zien. Daardoor blijft zijn nog levende soortgenoot wat verder weg zitten en is veel minder agressief dan die hierboven. In de rifballen zitten naast de kreeften ook veel Roze Aarsgarnaaltjes. Dit zijn garnaaltjes van een paar millimeter lang en zijn roze-rood van kleur. De garnaaltjes hangen altijd tegen de bovenkant van een gat of steen en vaak in de buurt van een kreeft.

Bovenop de reefball zie ik een klein krabbetje dat mooi poseert. Met een wat langere sluitertijd en weinig belichting van de flitsers is de groene omgevinsgkleur mooi bewaard gebleven.

ik zwem vervolgens wat naar rechts en laat de rifballen weer achter me. Hier is het helder! 8 meter met gemak. Boven me op het rifdak zie ik een schooltje sprot tussen het Japanse Bessenwier zwemmen. Het licht is hier ook mooi dus ik zwem de ondiepe plaat op. Het is hier niet dieper dan een paar meter, en het zicht is adembenemend. Het zonlicht speelt over de bodem en werpt mooie stralen in het water. Het schooltje sprot blijft dicht in de buurt hangen en ik krijg wat tijd om mooie overzichten te schieten. Jammer inderdaad dat ik de groothoek niet mee heb genomen. De zon priemt mooi in het water en het is altijd leuk om de zonnenstralen te vangen. Daarvoor moet de sluitertijd zo kort mogelijk zijn (beste resultaat rond de 1/500ste seconde) en dat is met een maximum sluitertijd van 1/160ste dus een uitdaging.

 

tot slot maak ik nog wat opnames bij de steiger en onder het platform.
In het ondiepe stuk zijn de palen bijzonder kleurrijk begroeid, en is er veel zonlicht in het water. Ik maak nog een paar foto's van de palen van de steiger, maar dat pakt uiteindelijk wat minder goed uit. Een foto komt er nog wel redelijk uit door de gevarrieerde kleuren.

 de duiktijd was 78 minuten en de diepte maximaal 9 meter.