Duik 930 Bx da Fortuna - Madeira

Tijdens onze vakantie op Madeira wilden we ook eindelijk weer een samen een paar duikjes maken. Voor Pamela waren dit de eerste duiken in 2 jaar, dus we willen ruistig aan beginnen. We duiken op Madeira met Calheta Diving Center, dat is gevestigd in het Calheta Beach Hotel op een paar kilometer van ons huisje. Het centrum zit weggestopt achter de toiletten van het terras, niet bepaald de meest uitnodigende plaats voor een duikcentrum, het enige dat verraad dat er een duikcentrum zit is een klein bordje aan de muur. Geen Padi vlaggen, geen grote reclameborden, geen winkeltje, en het duikcentrum is nauwelijks 10 m2 groot.

Daarin staat dus de compressor, spoelgelegenheid, 2 douches en de zeer beperkte voorraad pakken, vesten en automaten, en een kleine counter met kassa. Het duikcentrum maakt een rommelige indruk en die indruk blijft ook tijdens de duiken die we er maken. Duiken doen we met een kleine polyester boot, met alles bij elkaar 4 plaatsen voor duikers. We zijn maar met z'n tweeën dus dat is lekker relaxt. Bx da Fortuna ligt niet ver van de haven van Calheta, en bestaat uit een aantal rotsblokken die boven het water uitsteken, pak hem beet; 100 meter uit de kust. Onder water zijn de stenen en rotsen redelijk kaal. Ondiep tot een meter of 10 lijkt er wel iets van bekleding op de stenen te zitten, maar dieper zijn ze veelal kaal. Pamela voelt zich na twee jaar weer helemaal als een vis in het water, en duiken gaat weer als vanouds.

Al tijdens de afdaling blijkt dat mijn dieptemeter het niet doet. Die van Pamela doet het gelukkig wel, daar vertouwen we dus maar op. Onderaan de rotsen op een meter of 10 zien we een kleine Octopus. Ik krijg de kans voor twee foto's en dan is hij er vandoor.

 

Verder zien we wel veel vis, vooral geelvin en goudstreep brasem. Een klein baarsej dat nog het meest doet denken aan een schriftbaars  poseert mooi voor de camera. 

De stenen en rotsen lopen langzaam af naar een diepte van 19 meter waar het over gaat in zand. Onderaan zien we op een rotsblok een mooie Zeedahlia, en wat verder zitten twee oranje-rode garnalen. Vermoedelijk zijn het poetsgarnalen die zitten te wachten op een klant. Ik biedt ze mijn hand aan, maar daar willen ze niet aan beginnen.

 

 

Na nog wat tussen de scholen vis te hebben gezwommen keren we terug naar de boot. Onderweg zie ik nog een enorme Zeeegel. Hij is zo groot als een kleine voetbal.

Door de beperkte voorraad lucht (12 liter) en mijn redelijk hoge luchtverbruik komt er na 45 minuten een einde aan onze duik. De maximum diepte was op mijn dieptemeter 10 meter, en op die van pamela 19 meter. ik vertrouw op die laatste...