Duik 932 Bx 2 Pedras - Madeira

Tijdens de oppervlakte interval varen we naar de tweede duikstek.  We liggen nu vlak bij het plaatsje Paul de Mar. We willen deze dagen nog een wandeling in de buurt maken en vanaf deze kant is dat gebied mooi te zien.

 

De duikstek bestaat uit twee grote rotsblokken die vanaf een diepte van 16 meter omhoogsteken tot een minumum diepte van 6 meter. Daaromheen liggen veel kleinere blokken en stukken zand de maximum diepte zal ongeveer 19 meter zijn. er zit wel wat vis maar veel leven voor een mooie opname zit er niet. We zien onder een rots wel een arrowcrab zitten. dit zijn een soort spinkrabben met een lange neus.

Een eindje verder ligt tussen de rotsen wat zand. Ik hoop diep van binnen op een mooie grote rog, maar die ligt er niet. In het zand ligt wel een Hagedisvis. Die zijn altijd wel mooi voor een foto. Vooral de imposante bek met tanden vormt een mooi onderwerp.

tussen en onder de blokken zitten veel garnalen. Ook de grote atlantische garnalen, maar die zitten echt diep in de donker spleten en ik kan daar onmogelijk een opname van maken. Dit zijn bijzonder mooie Garnalen met een rood-witte net-tekening op hun lijf en grote blauwgrijze ogen. Het zijn helaas echte nachtdieren dus als we die goed willen zien en fotograferen zullen we een nachtduik moeten maken. Die tijd hebben we niet dus we moeten het doen mety de oranje poetsgarnalen. ook zeker geen onaangename verschijning!

wat verder zie ik wat regenbooggirelles in vaste patronen rondjes zwemmen. het is een kwestie van de camera op de juiste plaats zetten en wachten tot er een in het visier komt. dit is echter lastiger dan het lijkt omdat ze bijzonder snel zwemmen en in de korte tijd van een paar seconden ook nog scherp gesteld moet zijn. ik besluit een kleiner diafragma te kiezen, en vooraf scherp te stellen op een stuk steen in de buurt. het levert een paar mooie opnamen op.

 

Wat ondieper staan een soort Hydoride op de stenen. Het zijn hele blokken die vol staan en in en macro opname vormt dit een mooi abstract en dromerig beeld op. Door de deining in het water gaan de Hydroiden heen en weer en is het lastig fotograferen.

 Al met al is het toch nog wel een leuke snuffelduik geworden. De stek heeft goede potentie voor een nachtduik, en de zandplaten kunnen een thuis bieden voor roggen. Zeker de moeite waard dus. Ik heb mijn fles zowat vacuum gezogen deze duik, dus het wordt de hoogste tijd om naar boven te gaan. De duiktijd deze duik was 52 minuten en de maximum diepte was 18,5 meter.