Bas Derene - Onderwaterfotograaf

Welkom op de persoonlijke website van Bas Derene.

Deze pagina is ontstaan door de vele foto's die ik maak over de fantastische onderwaterwereld. Omdat het onmogelijk is om al die foto's een plaats in huis te geven leek mij een plaats op het web de ideale manier om ze te delen met de rest van de wereld. Vanaf duik 850 zal ik op deze site mijn verhalen gaan bijhouden, tenminste de duiken waarbij de camera meegaat. Al het eerdere werk vind je in de foto gallery, en het portefolio.

De website is opgebouwd met Joomla CMS en Joomgallery fotogallery extentie. De template van de website is gebaseerd op Pure White van JoomSpirit. Alle content zowel teksten als afbeeldingen zijn geschreven en gemaakt door Bas Derene.

Ik begon met duiken in 1990 bij duikvereniging Stella Maris. Na een rustige start ben ik in 2002 instructeur geworden en in 2003 begonnen met onderwaterfotografie. Eerst met een kleine compacte Canon A40, daarna met een prosumer Olympus C8080WZ. Inmiddels is ook die vervangen, en ik fotografeer momenteel met een Olympus Pen met Zen dome en een combinatie van Subsee +10 en Inon 165 macro lenzen voor de miniatuur onderwaterwereld. Als flitsers gebruik ik 2 Sea&Sea YS-02 die gemonteerd zijn op Fantasea B&J armen. Hierdoor ben ik in staat om met dezelfde lens zowel duikers als garnalen beeldvullend te fotograferen zonder al te veel consessies te doen aan kwaliteit. Recentelijk is daar een 9-18mm groothoeklens bijgekomen om duikers, wrakken en landschappen te kunnen fotograferen. Naast deze Pen, gebruik ik bovenwater ook vaak een Canon 40D SLR. Het is een wat ouder beestje maar volstaat in veel gevallen nog prima, al moet ik zeggen dat de Pen zeker niet onder doet voor een SLR.

Ik vind het leuk om veel te experimenteren met apparatuur en accessoires. Zo heb ik zelf met succes de Olympus macroadapter aangepast zodat die op de Zen Dome past, en uit de mouw van een oud duikpak heb ik een snoot voor mijn flitser gemaakt. Ook kleurenfilter maken tegenwoodig deel uit van de standaard onderwater fotouitrusting.

Ik heb inmiddels het geluk mogen hebben om in veel landen te duiken. Vaak krijg ik de vraag welk land ik het mooiste vind. Daar kan ik eerlijk gezegd geen goed antwoord op geven. Tuurlijk, Bunaken is erg kleurrijk en helder, en de vreemde wezens van Lembeh bijzonder, maar ik vind ook de Middellandse Zee nog steeds erg mooi, de meeste onderwaterfoto's op deze site zijn daar genomen. En wanneer je rond Sardinië duikt is het water op zijn minst zo helder als Bunaken. Ook de Atlantische Oceaan heeft zo zijn eigen leven, net als het Caribisch gebied, en eerlijk gezegd, van alle duiken is het gros gewoon hier in Zeeland gemaakt. Weliswaar niet altijd even helder, maar dat maakt het juist zo bijzonder, je kan hier 20 keer op dezelfde plek duiken, en elke keer is het weer anders, en wanneer je dan weer eens een speciaal slakje, vis, of krabbetje tegen komt staat die duik in je geheugen gegrift.

Anno 2022 staat het duiken al een tijdje op een laag pitje. De onderwatercamera en Canon 40D hebben inmiddels plaats gemaakt voor een Fujifilm X-T4. De lenzen die ik daarbij gebruik zijn een Xf 10-24mm f/4 groothoek zoom, een xf 16-80mm f/4 standaard zoom en een xf 70-300mm f/4-5.6 telezoom. Daarnaast gebruik ik voor creatieve fotografie een Lensbaby Composer Pro II met als objectieven een Sweet35, een Edge 50 en een Double Glass met creatieve diafragma's. In mijn fotografie wil ik me vooral toeleggen op landschap, wildlife en architectuur fotografie, maar daar wil ik me niet toe beperken. Eigenlijk vind ik alle vormen van fotografie wel mooi. 

De site zal de komende tijd wel een metamorfose ondergaan omdat de onderwaterfotografie een wat minder prominente plaats gaat krijgen. 

Veel Plezier bij het lezen en vooral kijken op deze site, 

Bas Derene